Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: muzej-prigorja@zg.htnet.hrIzložba Stjepana Gračana: "Kolaži / 1962. - 1972."

Poziv na otvorenje izložbe u četvrtak, 4. srpnja 2019. u 19 sati

Prvi put u Zagrebu imat ćemo priliku vidjeti kolaže Stjepana Gračana, nastale prije više od pola stoljeća koji su igrom slučaja izbjegli požar u autorovom atelijeru u Jakovlju 1979. godine.

Radi se o potpuno nepoznatom opusu stvorenom šezdesetih godina prošlog stoljeća, tijekom samih formativnih početaka Gračanove umjetničke prakse, odnosno 1972. godine, u već zrelom razdoblju stvaralaštva, kada Stjepan Gračan djeluje kao frontman i ideolog Likovne grupe Biafra.

Iz predgovora Zdenka Rusa:

Povijest kolaža provlači se kroz povijest gotovo svih velikih pokreta i pojava u 20. stoljeću; od kubizma, preko ruske avangarde, futurizma, dadaizma, nadrealizma, Bauhausa u prvoj polovini stoljeća te u pariškom novom realizmu, američkom neo-dadaizmu, pop-artu i konceptualnoj umjetnosti.

Gračanove kolaže dijelimo u dvije vremenske i problemske skupine. Prva skupina nastala je u godinama 1962.-1966., a druga u mnogo kraćem vremenu, tijekom 1971.-1972. godine.

Načelo montaže, za koje bismo mogli reći da je osnovna karakteristika kolaža u modernističkoj i avangardnoj umjetnosti prve polovine 20. stoljeća, u Gračanovim kolažima ne igra značajniju ulogu. Njegov je princip onaj enformela i, svakako, neo-dade koji, izvorno se odupirući intelektualističkoj metodologiji geometrijske apstrakcije, naglašava spontanost, iracionalnost i slobodu forme, zapravo neforme, čiju odsutnost umjetnik enformela nadomješta emocionalnim i fizičkim angažmanom izravno projiciranim i prenesenim u djelo.

Metoda diskontinuiteta kolažiranih fragmenata prve grupe prerasta u kontinuitet slikovnih prikaza u drugoj grupi. Heterogeni dokumentarni fragmenti reportažne fotografije povezuju se pomoću nijansiranja laviranim crnim tušem u značenjske cjeline. Vrijeme njihova nastanka vrijeme je potpune Gračanove biafranske preokupacije tematikom nasilja i velikim regionalnim ratovima.

Svakako je za istaknuti i (jedan jedini) kolaž iz 1966., sačinjen od traka reklamne novinske stranice u boji koja reklamira Odol pastu za zube. Mogli bismo govoriti o izravnoj motivaciji i utjecaju pop-arta. Gračanov dnevnički zapis o tome kako mu pop-art vraća vjeru u umjetnost datira iz iste, 1966. godine, kad je nastao i ovaj kolaž.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva Republike Hrvatske i dostupna je javnosti do 4. kolovoza 2019.

Poziv na radionicuIzložba "Marijan Šarić - Gospodarstvenik, kolekcionar, donator"

Poziv na otvorenje izložbe

U srijedu 12. lipnja 2019. u 19 sati u Muzeju Prigorja u Sesvetama bit će otvorenje izložbe Marijan Šarić – gospodarstvenik, kolekcionar, donator.

Marijan Šarić cijenjeni gospodarstvenik izrazito humanističkog svjetonazora aktivno je sudjelovao u brojnim pothvatima za vrijeme Domovinskog rata i u poratnom razdoblju o čemu svjedoče brojne zahvalnice, plakete, nagrade i priznanja uglednih institucija i udruga, kao i visoka odličja Republike Hrvatske. Sudjelovao je u velikim humanitarnim akcijama od nacionalnog značaja u spašavanju i zbrinjavanju izbjeglica i prognanika, kao što je i većim osobnim financijskim sredstvima poticao pojedine projekte u cilju stvaranja Republike Hrvatske kao slobodne i demokratske države svih njezinih građana.

Ovom izložbom, fotografijama spomenika podignutih njegovim sredstvima i fotografijama događaja s pojedinih humanitarnih akcija iz Domovinskog rata, te drugom dokumentarnom građom zorno se prikazuje značajan prinos ovog uglednog humanista.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministartva kulture Republike Hrvatske, Kulturno informativnog centra Tomislavgrad i Europatrade i može se razgledati do 28. lipnja 2019.

PozivnicaSusret kulture i tradicije keramike na ženski način, 17. - 19. svibnja 2019.

Poziv na otvorenje Matres Weeka u subotu, 18. svibnja 2019. u 17 sati

U subotu 18.5. u 17 sati u Muzeju Prigorja u Sesvetama svečano je otvorenje Matres Weeka, koji se od 17. – 19. svibnja održava u sklopu međunarodnog projekta Buongiorno Ceramica. Matres Week organizira međunarodna umjetnička udruga keramičarki Pandora International, sa sjedištem u Italiji, pod predsjedavanjem Anne Rite Fassano. Matres Week Hrvatska održava se pod vodstvom Sandre Ban, predsjednice organizacije Pandora Hrvatska.

Pokrovitelj Matres Weeka je AICC (Associazione Italiana Città della Ceramica) koji kroz projekt Buongiorno Ceramica teži promicanju i jačanju tradicionalne keramičke djelatnosti, stvaranjem međunarodne mreže gradova u kojima se povijesno razvila značajna keramička djelatnost. Na taj se način uspostavlja razmjena informacija među pojedinim zajednicama, aktivna suradnja u podržavanju aktivnosti keramičke tradicije i pomoć za bolje prepoznavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Iz programa:

17. svibnja u 18 sati – OTVORENI ATELIER, Muzej Prigorja

18. svibnja od 10 do 15 sati – BY FIRE radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja

18. svibnja u 17 sati – OTVORENJE MATRES WEEK HRVATSKA, Muzej Prigorja: LIVING ART COLLECTIVE, performans; CONTEMPORARY ART EARTH REZIDENCIJA, izložba; MARINA BLAŽEK, LJUBICA LOVRENČIĆ, SANDRA BAN, izložba; ARTEARTH SELF SUSTAINABILITY, izložba.

19. svibnja od 10 do 15 sati OBVARA, radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja

Poseban, interaktivni sadržaj Matres Weeka je performans LIVING ART COLLECTIVE, koji se istovremeno održava u Hrvatskoj, Brazilu, Italiji, Bugarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a osmislila ga je Sandra Ban. Umjesto ulaznice svaki posjetitelj muzeja uzima komadić gline, drži glinu u ruci za vrijeme obilaska muzeja i utiskuje u nju svoj dojam s izložbi, a na izlasku je ugrađuje u predefiniranu umjetničku instalaciju.

Izložbe keramike u Muzeju Prigorja:

Rezidencija eARTh Contemporary Ceramics Workshop bit će predstavljena kroz film i radove umjetnica Danute Baublyte Garlaviciene iz Litve, Varvare Karnaukh iz Bugarske, Marike Mihaljfi iz Srbije, Sandre Ban iz Hrvatske i, kao posebnog gosta, Adolfa Zillija iz Italije.

U sklopu Matres Weeka održava se i samostalna izložba hrvatskih umjetnica Marine Blažek, Ljubice Lovrenčić i Sandre Ban, članica međunarodne umjetničke udruge Pandora, osnivačica podružnice Pandora Hrvatska i članica udruge Glineraj.

Žirirana izložba Art Earth Self Sustainibility, članica Pandore Marine Rodriguez, Fernande Andrea Cabello, Rosarie Bianco, Loredane Avagliano, Elise Pavan, Agnes Duerrschnabel, Marine Orlando, Annamarie Marianna Panariello, Claudie Altavilla i Fulvie Blancmariclo Barbuto još je jedno događanje ovog umjetničkog vikenda.

Keramičke radionice na imanju Sovinjak u Planini Gornjoj:

Radionica By Fire u organizaciji udruge Glineraj pod vodstvom Nadice Eichhorn i Marine Blažek. Tehnika paljenja keramike u vatrenoj jami (fire pit) datira iz doba neolitika. Glineni predmeti slažu se u jami u tlu i prekrivaju se zapaljivim materijalima poput drvenih strugotina, lišća, metalnih oksida, soli, piljevine i suhog gnoja. Vrh jame može biti zaštićen vlažnom glinom, krhotinama, većim dijelovima drva ili metalnim pregradama. Napunjena jama zatim se zapaljuje a temperatura u njoj može dosegnuti 1100°C. Proces paljenja vatre, hlađenja i vađenja predmeta zna potrajati i do tjedan dana.

Radionica Obvare, bio-organskog bojenja keramike, pod vodstvom Ljubice Lovrenčić. Obvara je stara tehnika završnog pečenja keramike u kojoj se predmet peče na visokoj temperaturi ali neobojan te se užaren stavlja u smjesu brašna, šećera, kvasca, vode i piva čime se dobivaju posebni efekti na površini predmeta od pečene gline.

Pozivnica


    Fotografije s događanja


Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?"

Izložba o svadbenim običajima "Zakaj Prigorci voziju ladice?" otvorena je u Gimnaziji Sesvete na Međunarodni dan obitelji 15. svibnja.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja i Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja u Gimnaziji Sesvete postavljena je izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?", koja prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu sa nekadašnjim običajima i ritualima, a kroz izložbu se provlači i usporedba s današnjom svadbom.

Izložba je nastala 2017. godine u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove Park Prirode Medvednica te ju je na Medvedgradu, gdje je bila prvotno postavljena, vidjelo gotovo 15 tisuća posjetitelja.

Autorica izložbe Eva Hursa, mlada povjesničarka i kroatologinja, uz mentorstvo kustosice Muzeja Prigorja Jagode Vondraček Mesar, prikazala je tradicionalne svadbene običaje i rituale u Sesvetskom prigorju te ih usporedila s današnjima. Društvene promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih stotinjak godina uvelike su utjecale na položaj žene u zajednici, a glavna nit vodilja izložbe je simpatičan "dijalog" dviju budućih sneha – tradicionalne i suvremene. Tekstovi na panoima ilustrirani su slikovnim i grafičkim prilozima, a fotografije iz muzejske dokumentacije pružaju uvid i u muzejski fundus Muzeja Prigorja.

Današnjim gimnazijalcima mnoge su pojave iz prošlih vremena nezamislive, a ova izložba prilika je da razmisle o slobodama koje danas uživaju, za razliku od njihovih nekadašnjih vršnjaka.

Izložbu se može razgledati u predvorju Gimnazije Sesvete, Bistrička 7, 10360 Sesvete do 21. svibnja 2019.

FotografijeIzložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Miocen sjeverne Hrvatske"

Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 7. svibnja 2019. u 19 sati

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Miocen sjeverne Hrvatske" vodi nas kroz promjene na prostoru sjeverne Hrvatske duge gotovo 20 milijuna godina.

U nekadašnjem Paratethys moru i kasnije Panonskom jezeru, koji su zauzimali područje sjeverne Hrvatske, odvijali su se burni životni i sedimentacijski procesi, uz povremene vulkanske aktivnosti. Svjedoče o tome debele naslage različitih miocenskih taložina, koje u sebi čuvaju ostatke ondašnjeg živog svijeta: školjkaša, puževa, algi, koralja, ježinaca, rakova, riba, kitova, morskih krava, praslonova, prakonja, peludi i spora, lišća, debala i plodova golo- i kritosjemenjača, kukaca, te mnogih drugih bića, kao i tragove aktivnosti organizama (ihnofosile).

Autori Davor Vrsaljko, Sanja Japundžić i Marija Bošnjak izložbu su realizirali predmetima iz fundusa Geološko–paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i otvorena je za javnost do 14. srpnja 2019.

PlakatIzložba Nade Žiljak "Moja proljeća"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 12. travnja 2019. u 19 sati

Ovogodišnju likovnu sezonu u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja otvara izložba slika cijenjene hrvatske likovne umjetnice Nade Žiljak MOJA PROLJEĆA.

Nada Žiljak povezivanjem različitih medija i tehnika stvara umijećem vlastite kreativnosti, sadržajno i oblikovno originalna djela, konfrontirajući vlastite likovne izraze, koje čudesno, inovativnom IR tehnologijom spaja u jedan prikaz, u jednu sliku. Sliku u kojoj boja nosi, a crtež formira, pokazujući i dokazujući da je, iako dotaknuta znanošću, ovako izvorna i klasična ona i dalje živa i jednako potentna.

Dosljedna vlastitom desetogodišnjem predstavljanju infracrvenom slikom, novom izložbom čini presedan i zajedno s desetak infracrvenih akvarela na papiru, izlaže i akrile na raznobojnom nepalskom rižinom papiru, zadržavši u papirnatom mediju autonomiju slikarskog načina i prenošenja asocijativno poetskog raspoloženja njenih velikih formata na platnu (iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek).

Nada Žiljak, rođena je u Zagrebu 1944. u slikarskoj obitelji Kinert. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. Radi u mnogim tehnikama: ulja na platnu, akrilik, akvareli, pasteli, suha igla, bakropis, linorez. Radovi su prikazani na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Budimpešta, Kairo, Graz, Kiev, Pečuh, Bratislava, Pariz, London, Kuala Lumpur, Taipei, Asbach, Bihać, Sarajevo, Pittsburgh ...

Nada Žiljak je uvela u slikarstvo dualnu sliku pod nazivom InfraredART – dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar. Kritike, ogledi i studije o slikarstvu Nade Žiljak sakupljeni su na web stranicama: www.gallery-hr.com/NADAZILJAK.htm.

Njene slike objavljene su u sedam monografija iz pera Đure Vanđure, Branke Hlevnjak i Dore Kinert Bučan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH i može se razgledati do 30. travnja.

PozivnicaIzložba "Vode podzemlja"

Poziv na otvorenje izložbe "Vode podzemlja" u četvrtak, 21. ožujka 2019. u 19 sati

U povodu Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka, Muzej Prigorja i Hrvatski speleološki savez organiziraju izložbu speleo-fotografija i kompletne speleološke opreme bez koje takva naročito tehnički zahtjevna snimanja ne bi bila moguća.

Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama ...

Suorganizatori izložbe su Speleološki klub Samobor i Speleološko društvo Karlovac. Autori fotografija: Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor), Dinko Stopić (SD Karlovac).

Izložba je otvorena od 21. ožujka do 8. travnja 2019. Za vrijeme trajanja izložbe za školske grupe 3. i 4. razreda osnovnih škola bit će organiziran i edukativni program na temu zaštite voda. Molimo grupe najaviti dva dana prije na telefon 2001 601.

Pozivnica


FotografijePromocija slikovnice Stanka Bešlića "Sesvete u srcu"

Poziv na promociju slikovnice Stanka Bešlića "Sesvete u srcu" u Muzeju Prigorja u petak, 1. ožujka 2019. u 19 sati

U petak, 1. ožujka u 19 sati u Muzeju Prigorja održat će se promocija slikovnice "Sesvete u srcu" autora i ilustratora Stanka Bešlića. Autora Stanka Bešlića i slikovnicu predstavit će cijenjeni sesvetski kroničar Ivan Klaić i akademski slikar Damir Brčić.

Stanko Bešlić rođen je 1955. u Podvinju, predgrađu Slavonskog Broda. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od ranih 1980-ih je profesionalni ilustrator i strip crtač. Stripove različitih žanrova publicira u časopisima i novinama kao što su Patak, Modra lasta, SMIB, Male novine, Mi mladi, Politikin zabavnik, Oskar, SN revija, Kviz, Večernji list, Erotika i 24 sata, ali objavljuje i u publikacijama iz Nizozemske, Norveške, Švedske, Belgije, Njemačke i Italije. Najpoznatiji naslovi su mu 'Sudbina' i 'Zeleni planet'. Također radi kao scenograf i grafički dizajner. Posljednjih godina uglavnom radi ilustracije za djecu.

Stanko Bešlić ovom slikovnicom znatno pridonosi upoznavanju naše sredine, a ujedno i daje ideju za realizaciju i drugim gradovima i regijama za njihovu promociju. Činjenica je da ni grad Zagreb nema ovakvu slikovnicu za koju bi sigurno vladao veliki interes javnosti.

Tisak slikovnice financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

PozivnicaNoć muzeja 2019.

Poziv na Noć muzeja 2019. u Muzeju Prigorja u petak, 1. veljače 2019. od 18:00 do 01:00.

U suradnji sa suradnicima pripremili smo sljedeći program:

19,00 – 21,00 prezentacija "Roboti u Sesvetama", Osnovna škola Iver iz Sesvetskog Kraljevca, Osnovna škola Sesvetska Sela i Centar tehničke kulture Sesvete

Znate li da su mladi sesvetski robotičari među najboljima u Hrvatskoj? Zahvaljujući svojim projektima ovjenčani su titulama državnih prvaka, a učenici Osnovne škole Iver potkraj 2018. godine sudjelovali su i na Svjetskom prvenstvu u dalekom Šangaju. Ova darovita djeca, koja sa svojim mentorima oblikuju budućnost, pružit će vam priliku da zavirite u novo, robotizirano doba koje kuca na naša vrata!

18,00 – 1,00 multimedijska instalacija "Svjetlost znanja", Gordana & Zorislav Šojat

Nadahnuti uspjehom mladih robotičara, Gordana i Zorislav Šojat, svjetlostni umjetnici iz Zagreba, predstavljaju multimedijsku instalaciju "Svjetlost znanja", želeći inspirativnom svjetlošću potaknuti još veći interes i duh istraživanja i inventivnosti, kako u mladih, tako i u svih dobnih skupina.

18,00 – 1,00 prezentacija "Kelti i Rimljani na digitalnim fotografijama", Srednja škola Jelkovec

Učenici novinarske grupe iz Srednje škole Jelkovec u listopadu 2018. godine posjetili su arheološki lokalitet Kuzelin za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata. Uz pomoć digitalnog fotoaparata i drona snimili su dojmljive fotografije i video te izradili prezentaciju o svom poučnom izletu.

20,30 – 23,00 radionica digitalnog komponiranja "Skladbom kroz vrijeme", Haris Hadžagić

Ako vam je putovanje kroz vrijeme oduvijek bila želja, a glazba vam je najvažnija stvar u životu, nemojte propustiti našu Noć muzeja. Sviđa li vam se više prapovijest, moćno rimsko doba ili misteriozni srednji vijek? Upoznajte glazbu prošlosti, skladanu u sadašnjosti. Pokušajte i vi stvoriti melodiju koja će oživiti muzejske predmete i zaigrati u našim srcima!

18,00 – 1,00 QR crtice izložbe "Kaptolska kurija u Sesvetama"

Izložbu, koja je otvorena potkraj rujna, Muzej Prigorja nadopunio je novim sadržajima. Ne zaboravite na obilazak Noći muzeja ponijeti mobitel – uz njegovu pomoć saznat ćete što je jedan rimski car učinio za promet na području današnjih Sesveta, kakvu je dragocjenost Zagrebački kaptol čuvao iza sedam brava, kada je prva „zadimljena kočija bez konja“ prošla kroz Sesvete i mnoge druge zanimljivosti.