Tel/Fax: 01/2001-601 | Mail: muzej-prigorja@zg.htnet.hrRadionica "Bolja sam tkalja od svoje bake", 23. travnja – 24. svibnja 2018.

Poziv zainteresiranima za radionice (radionice tkanja imaju ograničen broj od 10 polaznika)

Želite li naučiti tkati, vesti i izrađivati starinsku ogrlicu, sada je pravi čas. Muzej Prigorja u Sesvetama omogućit će vam da na radionici tijekom 5 tjedana, ponedjeljkom i četvrtkom po 3 školska sata, steknete osnove tih vještina. Možete pohađati sve te sadržaje kao i svaki posebno.

Najsloženija vještina, tkanje na vodoravnom tkalačkom stanu, zahtijeva mnogo znanja, spretnosti i strpljenja. Iskusan i stručan voditelj! obučavat će vas 4 tjedna (23. travnja – 17. svibnja) i svaki će polaznik/ca imati priliku i sam raditi. Stoga je broj polaznika/ca ograničen na 10.

Poduku u vezenju dobit ćete 21. svibnja od duhovite i šarmantne dame. Izrađivat će se plosni bod, tj. njegove varijante tipične za Sesvetsko prigorje. Broj polazni-ka/-ca nije ograničen. Što nas je više, bit će zabavnije. Isto vrijedi za izradu kraluša, 24. svibnja.

Stoga zainteresirane pozivamo da se od ovog časa počnu javljati u Muzej Prigorja. Osoba za kontakt je kustosica etnologinja Jagoda Vondraček Mesar, koja prima predbilježbe u mediju koji vam je najpraktičniji:

Tel: 01/2058-034, 01/2001-601

Mob: 091/9369-183

E-mail: jagoda.vm@muzejprigorja.hr

Poziv za radionice


Predstavljanje knjige poezije Vladislava Miletića "Eksplozija mira"

Poziv na predstavljanje u srijedu, 21. ožujka 2018. u 18:30

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige poezije Vladislava Miletića "Eksplozija mira" u srijedu, 21. ožujak u 18:30 u Muzeju Prigorja.

Vladislav Miletić rođen je 1963. u Zenici (BIH). Dar pisanja otkriva uz poticaj učiteljice hrvatskog jezika u osnovnoškolskim danima. "Eksplozija mira" pjesnički je prvijenac autora, koji okuplja pjesme nastale u razdoblju od 1991. do danas. Riječima urednice izdanja Suzane Glavaš, zbirka je to žive i proživljene poezije nadahnute istinom i zbiljom života.

Knjigu će predstaviti: Suzana Glavaš, urednica izdanja, Tvrtko Klarić, član Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatskog P.E.N. centra i Ivan Babić, voditelj Knjižnice Sesvete.

Pozivnica


Promocija publikacije "Pozdrav iz Sesveta"

Poziv na promociju u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. u 13:30

U Muzeju Prigorja će se održati promocija publikacije „Pozdrav iz Sesveta“ u ponedjeljak 5. ožujka 2018., u 13 i 30 sati. Publikacija „Pozdrav iz Sesveta“ je posvećena povijesnom i etnografskom istraživanju sesvetskih i prigorskih razglednica i dopisnica te je izuzetno značajna i važna za kulturnu i povijesnu baštinu Sesveta i Sesvetskog Prigorja, što je čini jedinstvenim izdanjem.

Na predstavljanju će govoriti Ivan Babić, voditelj knjižnice Sesvete, Jasminka Pizzitola, učiteljica razredne nastave Osnovne škole „Luka“ te Jagoda Vondraček Mesar, autorica publikacije i ujedno viša kustosica Muzeja Prigorja.

Razglednice prikazuju negdašnju vizuru Sesveta i okolice, ali i pričaju priču o pošiljateljima i primateljima takve razgledničke prepiske, dajući osebujan uvid u to kako je nekoć funkcionirala međuljudska pisana komunikacija.

Realizaciju publikacije financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Pozivnica


    Razglednice

    Publikacija


Noć muzeja 2018.

Poziv na Noć muzeja u petak, 26. siječnja od 18 do 01 sati.

Muzej Prigorja, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01.00 sat, organizira manifestaciju Noć Muzeja. Glavno događanje biti će otvorenje izložbe "Znate li dovoljno o sesvetskom sportu i sportašima – Dan kada se počela stvarati sportska zbirka Muzeja Prigorja".

Na izložbi će biti predstavljeni klubovi HK Sesvete, NK Sesvete, BK Sesvete, ŽRK Sesvete, MRK Sesvete, Taekwondo klub Orion, Šahovski klub Sljeme i neki od najpoznatijih sportaša Sesveta.

Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

Prvih 150 posjetitelja Noći muzeja u Muzeju Prigorja dobiva na poklon prigodnu majicu.

Realizaciju Noći muzeja financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

PozivnicaIzložba Stanka Bešlića "Nepoznato o poznatomu"

Poziv na otvorenje izložbe

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 25. siječnja 2018. u 19,00 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe ilustratora Stanka Bešlića. Ilustrator, koji živi i djeluje u Sesvetama, publici će se predstaviti djelima (crteži i ilustracije) iz svoga bogatoga životnog opusa stripografija, mapa i ilustracija. Iako pripada među najcjenjenije hrvatske ilustratore, Stanko Bešlić samostalno je izlagao vrlo malo pa je ova njegova samostalna izložba prigoda za potpunije upoznavanje autora.

Stanko Bešlić izdao je mnoge serijale, albume poput Bez milosti, Smibko, Dobro budi dobar, Ljubav je san, Strip danas, Zelena planeta, Otkrijte špijuna, Misuri, Kristina, Susret, Šaljivi stripovi od jedne strane, Susretanja, Događanja, Fantazije itd.

Izložbu otvaraju ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 9. veljače 2018. godine.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

O autoru

Ime Stanka Bešlića nije nepoznato ljubiteljima domaćeg stripa. Rođen 1955. godine u Slavonskom Brodu, svojedobno student zagrebačke Likovne akademije u klasi profesora Šuteja, profesionalno se bavi ilustracijom i crtanjem stripova od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. S petnaest godina suradnje s Malim novinama i Modrom lastom i drugim novinama, Stanku su bila otvorena vrata za daljnji uspješan tok u njegovom crtačko – ilustratorskom stvaralaštvu. Stripove raznih žanrova objavljivao je u "Patku", "Modroj Lasi", "SMIB"-u, "Malim novinama", "Mi mladi", "Politikinu zabavniku", "Vidicima", "Oskaru", "SN reviji", "Kvizu", "Večernjem listu","Erotici", "24 sata" i drugim listovima. Stripove erotskog sadržaja, koje je sabrao i u nekoliko objavljenih albuma, objavljuje u specijaliziranim publikacijama u Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Italiji.

Svoju raznovrsnu, likovnu djelatnost Bešlić je upotpunio scenografskim izvedbama u kazalištima (između ostalih i u HNK), izvedbom plakata, humorističkih razglednica, grafika, s vedutama Zagreba, ilustracijom knjiga i raznim drugim poslovima grafičkog oblikovanja, a posljednjih se godina intenzivno bavi crtanjem slikovnica za djecu, među kojima prevladavaju informativno-poučni sadržaji. Stanko Bešlić izdao je 40 edukativnih slikovnica koje su od Ministarstva za kulturu dobile pozitivno mišljenje.

Bio je suosnivač i tajnik Društva autora stripa Hrvatske, u vrijeme počasnog predsjednika Julesa Radilovića.

Pozivnica
Izložba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 22. prosinca 2017. u 12 sati

Muzej Prigorja proveo je ljetos, u sklopu programa obilježavanja 40. obljetnice osnivanja, Natječaj za dizajn vizualnog identiteta. Stručni žiri pod predsjedanjem Ivana Doroghya, redovnog profesora na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, birao je između dvadeset i tri rada te prvu nagradu dodijelio radu pod nazivom „MP Ključ“ autora Tomislava Mrčića. Druga nagrada pripala je radu pod nazivom „Muzej kao mjesto kojeg sačinjavaju njegovi eksponati i njegove priče“ autora Maria Petraka, a treću je osvojio rad „Zavičaj“ autorice Lade Vlainić. Izložba radova priređena je sa željom da se javnosti predstave nagrađeni radovi kao i svi ostali koji su bili u konkurenciji te da se posjetitelje, naročito stanovnike lokalne zajednice potakne na promišljanje o karakterističnim elementima kulturne baštine Sesvetskog prigorja o kojoj brine Muzej Prigorja.

Provedbu Natječaja i realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Izložba je otvorena od 22. prosinca 2017. do 15. siječnja 2018.


Proslava 40. obljetnice Muzeja Prigorja

Poziv na druženje povodom proslave 40. obljetnice Muzeja Prigorja u petak, 22. prosinca 2017.

Muzej Prigorja 22. prosinca 2017. u 12 sati slavi svoj 40. rođendan te Vas poziva na druženje uz razgledavanje novih izložaba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja" i "Sesvetski likovni umjetnici i gosti". U sklopu obilježavanja 40. obljetnice pripremili smo i rođendansku publikaciju - "Spomenar Muzeja Prigorja".

"Spomenar" je posvećen svima onima koji su tijekom četrdeset godina djelovanja Muzeja s njime surađivali i podržavali njegov rad. U njemu smo okupili priče nekih od mnogobrojnih dionika Muzeja u kojima se prisjećaju zajedničkih iskustava i svog sudjelovanja u različitim aktivnostima svih ovih godina.

Realizaciju obljetničkog programa financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pozivnica    Publikacija