Tel/Fax: 01/2001-601 | Mail: muzej-prigorja@zg.htnet.hrIzložba Stanka Bešlića "Nepoznato o poznatomu"

Poziv na otvorenje izložbe

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 25. siječnja 2018. u 19,00 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe ilustratora Stanka Bešlića. Ilustrator, koji živi i djeluje u Sesvetama, publici će se predstaviti djelima (crteži i ilustracije) iz svoga bogatoga životnog opusa stripografija, mapa i ilustracija. Iako pripada među najcjenjenije hrvatske ilustratore, Stanko Bešlić samostalno je izlagao vrlo malo pa je ova njegova samostalna izložba prigoda za potpunije upoznavanje autora.

Stanko Bešlić izdao je mnoge serijale, albume poput Bez milosti, Smibko, Dobro budi dobar, Ljubav je san, Strip danas, Zelena planeta, Otkrijte špijuna, Misuri, Kristina, Susret, Šaljivi stripovi od jedne strane, Susretanja, Događanja, Fantazije itd.

Izložbu otvaraju ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 9. veljače 2018. godine.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

O autoru

Ime Stanka Bešlića nije nepoznato ljubiteljima domaćeg stripa. Rođen 1955. godine u Slavonskom Brodu, svojedobno student zagrebačke Likovne akademije u klasi profesora Šuteja, profesionalno se bavi ilustracijom i crtanjem stripova od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. S petnaest godina suradnje s Malim novinama i Modrom lastom i drugim novinama, Stanku su bila otvorena vrata za daljnji uspješan tok u njegovom crtačko – ilustratorskom stvaralaštvu. Stripove raznih žanrova objavljivao je u "Patku", "Modroj Lasi", "SMIB"-u, "Malim novinama", "Mi mladi", "Politikinu zabavniku", "Vidicima", "Oskaru", "SN reviji", "Kvizu", "Večernjem listu","Erotici", "24 sata" i drugim listovima. Stripove erotskog sadržaja, koje je sabrao i u nekoliko objavljenih albuma, objavljuje u specijaliziranim publikacijama u Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Italiji.

Svoju raznovrsnu, likovnu djelatnost Bešlić je upotpunio scenografskim izvedbama u kazalištima (između ostalih i u HNK), izvedbom plakata, humorističkih razglednica, grafika, s vedutama Zagreba, ilustracijom knjiga i raznim drugim poslovima grafičkog oblikovanja, a posljednjih se godina intenzivno bavi crtanjem slikovnica za djecu, među kojima prevladavaju informativno-poučni sadržaji. Stanko Bešlić izdao je 40 edukativnih slikovnica koje su od Ministarstva za kulturu dobile pozitivno mišljenje.

Bio je suosnivač i tajnik Društva autora stripa Hrvatske, u vrijeme počasnog predsjednika Julesa Radilovića.

Pozivnica
Izložba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 22. prosinca 2017. u 12 sati

Muzej Prigorja proveo je ljetos, u sklopu programa obilježavanja 40. obljetnice osnivanja, Natječaj za dizajn vizualnog identiteta. Stručni žiri pod predsjedanjem Ivana Doroghya, redovnog profesora na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, birao je između dvadeset i tri rada te prvu nagradu dodijelio radu pod nazivom „MP Ključ“ autora Tomislava Mrčića. Druga nagrada pripala je radu pod nazivom „Muzej kao mjesto kojeg sačinjavaju njegovi eksponati i njegove priče“ autora Maria Petraka, a treću je osvojio rad „Zavičaj“ autorice Lade Vlainić. Izložba radova priređena je sa željom da se javnosti predstave nagrađeni radovi kao i svi ostali koji su bili u konkurenciji te da se posjetitelje, naročito stanovnike lokalne zajednice potakne na promišljanje o karakterističnim elementima kulturne baštine Sesvetskog prigorja o kojoj brine Muzej Prigorja.

Provedbu Natječaja i realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Izložba je otvorena od 22. prosinca 2017. do 15. siječnja 2018.


Proslava 40. obljetnice Muzeja Prigorja

Poziv na druženje povodom proslave 40. obljetnice Muzeja Prigorja u petak, 22. prosinca 2017.

Muzej Prigorja 22. prosinca 2017. u 12 sati slavi svoj 40. rođendan te Vas poziva na druženje uz razgledavanje novih izložaba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja" i "Sesvetski likovni umjetnici i gosti". U sklopu obilježavanja 40. obljetnice pripremili smo i rođendansku publikaciju - "Spomenar Muzeja Prigorja".

"Spomenar" je posvećen svima onima koji su tijekom četrdeset godina djelovanja Muzeja s njime surađivali i podržavali njegov rad. U njemu smo okupili priče nekih od mnogobrojnih dionika Muzeja u kojima se prisjećaju zajedničkih iskustava i svog sudjelovanja u različitim aktivnostima svih ovih godina.

Realizaciju obljetničkog programa financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pozivnica    Publikacija