Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba radova Ane Guberine: "Metamorfoze" u četvrtak, 11. svibnja 2023. u 19 sati. Izložba u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete, Kelekova 2

Ana Guberina svojim se likovnim djelovanjem kvalificira kao autorica koja je pronašla vizualni ekvivalent tematiziranja osnovnih egzistencijalnih pitanja našeg postojanja, pitanja o Bogu i Njegovoj sveprisutnoj stvaralačkoj moći vidljivoj u nama i u svemu što nas okružuje. Izložba recentnih slika kojima će se predstaviti ovog svibnja u organizaciji Muzeja Prigorja, objedinjuje slike nadahnute Isusovom uskrsnućem te slike ciklusa Metamorfoze. U njima se susreću gestualnost i ikonografska vrijednost uprisutnjene forme, apstraktno i figurativno, imanentna snaga asocijacija koje se nalaze u misaonoj podlozi svake slike. Susreću se i preobličuju i arhetipovi muškog i ženskog, Eros i Tanatos, svjetovi logičkog i oniričkog, doživljenog i izmaštanog. Pozivajući promatrača da intuitivno dovršavajući Anina preobraženja, doživi vlastitu metamorfozu. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Ana Saban Guberina, magistra likovne umjetnosti, živi i radi u Zagrebu. Likovnu umjetnosti je magistrirala na Arthouse – College of Visual Arts u Ljubljani 2017. godine. Slikarstvo je diplomirala u klasi profesora Dine Trtovca 1996. u Zagrebu. Studijski je boravila u Hamburgu, Studio Roecke, u Los Angelesu, UCLA, i Cité internationale des arts u Parizu. Gimnaziju je polazila u Splitu i Zagrebu.

U razdoblju 1988.–2018. radila je kao dizajnerica tekstila, modna stilistica, umjetnička voditeljica Galerije Laudato i dizajnerica krajobraza. Djela koja je izlagala od 1996. do danas predstavila je u više slikarskih ciklusa: "Ljeto na otoku", "Gibanja i strukture", "Adam i Eva", "Povezanost", "Metamorfoze" te ciklus slika religijske tematike "Lice Tvoje tražim Gospodine".

Dosad je izlagala na četrdesetak samostalnih izložbi, više od stotinu skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim umjetničkim projektima u zemlji i inozemstvu. Godine 2019. u nakladi AGM izdana joj je likovna monografija autorice i urednice Ive Körbler. Za svoja djela dobila je priznanja i nagrade: "Pasionska baština", Muzej Mimara, Zagreb 2002., te Srebrnu plaketu Zagreb Full Color 19, Tehnički Muzej Nikola Tesla, Zagreb 2019. Djela joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. Objavila je zbirke pjesama Krhke blizine, Radost trajanja i Jobova vremena. Članica je HDLU-a, CIVA (Christians in the Visual Arts), HULULK-a i Grupe INFRA.

Izložba je otvorena do 31. svibnja 2023. godine.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH.


Virtualna šetnja izložbom "Metamorfoze"

Metamorfoze

Pozivnica

Katalog