Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba krivotvorenih umjetnina iz fundusa Muzeja policije "Ljepota lažnog sjaja" u ponedjeljak, 19 lipnja 2023. u 19 sati. Izložba u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete, Kelekova 2

Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Muzej policije još 2016. godine prvi puta postavlja izložbu krivotvorenih umjetnina. Sve je krenulo na poticaj kriminalista koji su se bavili ovim vidom kriminaliteta i kod sudova inicirali da se krivotvorene umjetnine nakon pravomoćnih sudskih odluka ne uništavaju, već da se dodjele Muzeju policije i tako se počela prikupljati građa.

Redom se radi o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih autora kao što su: Vojin Bakić, Mersad Berber, Charles Billich, Boris Bućan, Dragica Cvek Jordan, Dušan Džamonja, Oskar Herman, Ljubo Ivančić, Vladimir Kirin, Ferdo Kovačević, Ivan Lacković Croata, Vasko Lipovac, Edo Murtić, Dimitrije Popović, Zlatko Prica, Đuro Pulitika, Ivan Rabuzin, Slava Raškaj, Nikola Reiser, Miljenko Stančić... ali i slavnih svjetskih umjetnika kao što su Dali, Modigliani, Piccaso ili Renoir.

Osim su Zagrebu izložba je bila postavljena u muzejima diljem Hrvatske pa tako i u Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku, Koprivnici, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Iloku, Virovitici, Krapini, Zaboku, Pakracu, Kutini, kao i u susjednoj Sloveniji.

Izložba je pobudila veliki interes građana, ali i stručne javnosti - od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, kolekcionara, likovnih kritičara te i dalje postoji veliki interes galerija i muzeja iz cijele Hrvatske, pa će ova izložba, nakon niza gostovanja u hrvatskim gradovima biti prikazana i građanima Sesveta.

"Izložbom krivotvorenih umjetnina pridonosimo osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta, no o ovoj ozbiljnoj temi na stručnoj razini se još puno mora razgovarati" - podvlači u predgovoru kataloga ove izložbe Helena Jelinek Mareljić, voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Izložba je otvorena do 20. kolovoza 2023. godine.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH.


HRT 14.8. Dobro jutro, Hrvatska: Izložba Muzeja policije i Muzeja Prigorja - Ljepota lažnog sjaja.


Virtualna šetnja izložbom "Ljepota lažnog sjaja"

Ljepota lažnog sjaja

Pozivnica

Katalog