Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrMeđunarodni tjedan arhiva 2023.: Zvuci, slike i književna riječ u arhivima

Ovaj tjedan (5. - 11. lipnja) obilježavamo Međunarodni tjedan arhiva, 9. lipnja, koji se odlukom Međunarodnoga arhivskog vijeća (International Council on Archives - ICA), obilježava diljem svijeta od 2008. godine, a kao tjedan posljednjih pet godina. Ove godine na temu i pod nazivom Zvuci, slike i književna riječ u arhivima.

Dosadašnjih su godina u programu sudjelovale mahom ustanove iz mreže državnih arhiva te specijalizirane arhivske ustanove, a ove godine pridružio se i Muzej Prigorja s čak četiri programa vezana uz stvaralaštvo Vesne Parun. Riječima akademika, pjesnika i prevoditelja Tonka Maroevića, velikog poštovatelja poezije Vesne Parun - "naša je kulturna dužnost i emocionalni dug podsjećati na njezino djelo epohalnoga značaja te poticati širu publiku da se okrenu inspirativnim stihovima i stranicama neprolazne vrijednosti!"

Glasovi književnog petka Vesne ParunFanatik istine

Vesna Parun - Klasični triptih: Goethe - Heine - RilkeIzložba Balade Vesne Parun - Noć muzeja 2021.

Programsku knjižicu arhivskih i srodnih ustanova u Hrvatskoj koje sudjeluju na Međunarodnom tjednu arhiva preuzmite na poveznici: Programska knjižica Međunarodnog dana arhiva 2023.

Arhivistički rad treba promatrati u kontekstu širem od samog područja kulture i treba razlikovati njegovu ulogu i njegove rezultate u javnom i privatnom sektoru, a pri tome u prvom redu mora biti podložan imperativu istine i imperativu općeg javnog dobra ne zanemarujući, dakako, i pojedinačno privatno dobro te nastojeći da ta dva dobra ne budu u koliziji. To je osobito važno na ovim prostorima koji su imali turbulentnu povijest protkanu trajnom tranzicijom i mijenama. Iznimno je važno to osvijestiti danas, kad već neko vrijeme i u međunarodnome prostoru preteže stav da osim javnoga gradiva memoriju narodne i političke zajednice čini ono što možemo nazvati sveobuhvatnim arhivom; što uvelike obuhvaća i privatno gradivo razasuto kod različitih posjednika. Važnost arhivskoga gradiva privatnog karaktera sve se više naglašava i u arhivskoj teoriji i praksi zemalja Europske unije i šire.

Suvremenim umrežavanjem informacija stvaraju se novi okviri „lokalnih, regionalnih i nacionalnih memorija i povijesti, ali također povijesti i identiteta političkih, religijskih i drugih društvenih skupina, kao i živih povijesti pojedinaca i obitelji.“ - ističe u uvodu Programske knjižice ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna arhiva dr. sc. Dražen Kušen, arhivski savjetnik (član Hrvatskoga arhivističkog društva i njegov prethodni predsjednik).

Plakat