Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrJutro poezije u knjižnici: glasovi Književnog petka Vesne Parun

Malo je poznato da je Vesna Parun, hrvatska književnica i prevoditeljica (1922. – 2010.), među pokretačima književne tribine JUTRO POEZIJE, najstarije poetske tribine koja se održava do danas.

Ta je činjenica povod za tribinu u Knjižnici Božidara Adžije koja povezuje Dan bugarske prosvjete i kulture i slavenske pismenosti (24. svibnja) s izložbom "Fanatik istine" Muzeja Prigorja u Sofiji i 31. svibanj - Dan grada Zagreba uz koji se dodjeljuju i Nagrade grada Zagreba, značajne za ljubitelje poezije Vesne Parun jer je upravo ona među prvima dobila nagradu Grada Zagreba za književnost (čuva se u Muzeju Prigorja), a jedna je od rijetkih osoba koja je dobila Nagradu dva puta, - na početku i gotovo na koncu svoje bogate karijere: 2002. godine, što ukazuje na gotovo polustoljetni kontinuitet izvanserijske kvalitete.

Javnosti je Vesna Parun poznata po životu koji je vodila na margini hrvatskih književnih društava, premda je najprevođenija hrvatska pjesnikinja i pripada joj veliko poglavlje suvremenoga pjesništva. I sama je prevodila, osobito bugarske pjesnike jer su je životne okolnosti vezivale uz Bugarsku - istaknula je Milkica Ursa iz Knjižnice Božidara Adžije.

Na Književnom petku u Radničkom domu 1966. godine Vesna Parun održala je predavanje na temu „Veče bugarske poezije“ o poslijeratnim bugarskim pjesnicima i govorila o sličnosti i razlikama ta dva srodna jezika. Danas, 57 godina kasnije tog se vremena prisjetio i sudionik tadašnje tribine, književnik i prevoditelj Mate Maras, a poslušao se i dio snimke iz digitalizirane arhivske građe Književnog petka, koja se u cijelosti može preslušati isključivo u knjižnici Božidara Adžije. Gospodin Maras odao je i nekoliko malih prevoditeljskih tajni. Nekoliko crtica iz dugogodišnjeg druženja s Vesnom Parun podijelio je i Branko Pejnović, njen prijatelj i autor nekoliko dragocjenih audio i video zapisa o najvećoj hrvatskoj pjesnikinji XX. stoljeća. Pogledajte na Youtube kanalu Hrvatskog državnog arhiva.

O nastanku, postavljanju i gostovanju izložbe „Fanatik istine : Vesna Parun u NR Bugarskoj 1962. - 1967.“ govorile su ravnateljica Muzeja Prigorja, Morena Želja Želle i Ksenija Banović, književna prevoditeljica s bugarskog jezika i knjižničarka, koje su postavile izložbu u prosincu 2022. godine u sofijskome Nacionalnom muzeju literature "Nikola Vapcarov" u povodu stogodišnjice rođenja Vesne Parun.).

Pozivnica