Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba likovnih radova Izvora Oreba "Orebove utihe"

Serijom grafika stvaranih u razdoblju od dva posljednja desetljeća s kojima je končalo 20. stoljeće i 2. tisućljeće Izvor Oreb nije pokazao samo iznimno umijeće i dobro znano tematsko ishodište, nego je podvukao činjenicu svoje svestranosti. Naime, unatoč tomu što je dobro znano da je riječ o autoru velike i plodne produkcije u različitim medijima, svaka njegova nova izložba uvijek nanovo otvara i tu intrigantnu temu o njegovoj stvaralačkoj svestranosti.

Ono pak što koncepcijski determinira ovu seriju grafičkih listova jesu dvije tematske cjeline koje su i okosnice njegova golemoga opusa, jer se iščitavaju u dugoj kronološkoj liniji u brojnim i inventivnim mutacijama. Riječ je, dakako, o motivima autorova zavičajnoga prostora, poglavito Vele Luke, koji se svojom brojnošću otkrivaju i kao velika i neiscrpna tema te mediteranskoga krajolika u njegovim prepoznatljivim obilježjima. Oba ciklusa slikar pokriva jednim naslovom - Orebove utihe - i time čvrsto markira njihovu temeljnu odrednicu snažne lirske sugestivnosti.

U pojedinim grafičkim listovima, napose onima s motivima krajolika, slikar je na vrhunsko sitotiskarsko umijeće intervenirao svojom vještom rukom unoseći olovkom u bojama suptilnim crtovljem ne samo vrijedan prinos samom izvedbenom postupku nego i novu i veću likovnu izražajnost u svakom motivu dorađenom i oblikovanoga sigurnim potezima vrsnoga crtača. (Milan Bešlić)

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH. Izložba se može razgledati do 15. studenog.


Virtualna šetnja izložbom "Orebove utihe"

Orebove utihe

Pozivnica

Katalog