Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrPedagoška djelatnost

Edukativni programi u Muzeju Prigorja

Od 1996. do 2006. godine

Od 1996. do 2006. godine muzejsko-pedagoški programi u Muzeju odvijali su se u okviru konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, jer muzej nije imao zaposlenog muzejskog pedagoga. Stoga je pedagoški rad, objedinjavajući dvije djelatnosti, u velikoj mjeri bio usmjeren na edukaciju stanovništva o potrebi očuvanja kulturne i prirodne baštine. Kako su posjetitelji muzeja velikom većinom stanovnici Sesveta i okolnih sela, edukativni su se programi kreirali i usklađivali s potrebama publike. Kroz različite oblike pedagoškog rada na radionicama, izložbama i predavanjima obrađivane su teme bliske lokalnom stanovništvu i prilagođene ciljanoj dobnoj skupini, većinom djeci školskog uzrasta. Sudjelujući u programima Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva, od njezina osnutka, svake smo godine sudjelovali sa svojim edukativnim programom u muzejskopedagoškoj igri u povodu Međunarodnog dana muzeja. Godine 2003. Muzej Prigorja bio je voditelj i organizator muzejsko-pedagoške igre u kojoj je sudjelovalo 36 muzeja, galerija i arhiva iz različitih krajeva Hrvatske. Godine 1996. Dani otvorenih vrata; 1997. Kako je cvijet mirisao u Muzju Prigorja motiv cvijeta na tekstilnim predmetima etnografske zbirke; 1998. Od Rimske ceste do autoputa informatike razvoj komunikacija kroz vrijeme; rimska cesta internet; 1999. Od zemlje do zdjele modeliranje u glini prema predlošcima iz arheološke i etnografske zbirke; 2000. To smo mi! Nova generacija za novo tisućljeće stavovi i promišljanja nove generacije o temama: zaštita okoliša, sport, ljubav, moda, ples; 2001. Si na brege - prikaz istočnog dijela Medvednice, planinarskih putova, arheoloških, etnografskih i povijesnih lokaliteta; 2002. Život u drvenoj kući očuvanje graditeljske baštine i poticanje na pozitivniji odnos prema njenoj zaštiti i revitalizaciji; 2003. Školski vrt povijesni prikaz i značaj školskih vrtova u nastavnim programima te obnavljnje tradicije kroz izradu idejnog rješenja školskog vrta za školu u Adamovcu; 2004. Kad bi odjeću morao izraditi sam tradicijski postupak dobivanja konopljine pređe i izrade platna na tkalačkom stanu; 2005. Tradicijski obrti, znanja i vještine očuvanje i zaštita starih zanata.

prof. Dubravka Habuš Skendžić

Od 2006. godine

Pedagoška djelatnost u muzejima Hrvatske još uvijek ne zauzima mjesto koje joj pripada, što pokazuje i činjenica da svi hrvatski muzeji nemaju radno mjesto muzejskog pedagoga. Rad s djecom zahtijeva mnogo strpljenja i znanja, kako teoretskog tako i praktičnog, uz trud da djeca, ciljane i manjinske skupine svakim dolaskom u muzej dobiju nova znanja i želju za povratkom u muzej. Godine 2006. u sklopu međunarodnog Dana muzeja, u travnju i svibnju, postavljena je izložba “Zvuk Zvuci i glazbala Sesvetskog prigorja”, a u sklopu izložbe obrađena su tradicijska glazbala iz Stubičkog i Bistričkog Laza. Izložene su fotografije “mužikaša”, svadbe, izrade dvojnica te puhački instrumenti i igračke iz toga kraja. U realizaciji izložbe sudjelovao je mr. sc. Krešimir Galin koji je posudio 25 predmeta iz svoje zbirke, a ostatak je posuđen od Etnografskog muzeja u Zagrebu. Održan je i niz radionica na kojoj su djeca upoznata s povijesti izloženih instrumenata, a svi su imali priliku i zasvirati. Danas se još uvijek proizvode instrumenti Stubičkog i Bistričkog Laza i predstavljaju primjerke zvučnih suvenira. Iduće 2007. godine postavljena je izložba “Tradicijska glazba Sesvetskog prigorja” koja je osmišljena kao nastavak prošlogodišnja izložbe “Zvuk zvuci i glazbala Sesvetskog prigorja”. Na izložbi smo predstavili četiri prigorska KUD-a, KUD “Dragutin Domjanić”, KUD “Sesvete”, KUD “Novo Brestje” i KUD “Staro Brestje”, s pripadajućim instrumentima i fotografijama nastupa. Uz to je održan i niz predavanja i kreativnih radionica na temu povijesti zavičaja, uskrsnjih i božićnih običaja i odijevanja u Sesvetskom prigorju. Treba napomenuti da je muzejski pedagog sudjelovao na IV. skupu muzejskih pedagoga u Kninu te na međunarodnim kongresima muzejskih pedagoga u Rimu i Beču.

prof. Domagoj Maroević

Izdanja i izložbe

 • 15. muzejska edukativna akcija povodom 
Međunarodnog dana muzeja

  Prigodna publikacija 15. muzejske edukativne akcije povodom Međunarodnog dana muzeja

  Kotač: Prigorje - Putovanje kroz vrijeme

  Pogledaj »


 • Izložba "Ivo Maroević - Zrnca životnog mozaika 1937-2007."

  Galerija panoa izložbe, audio snimka Ive Maroevića i katalog izložbe.

  Pogledaj »